Utilize este identificador para referenciar este registo: http://hdl.handle.net/10362/160291
Título: Metabolic Dysfunction in Obstrutive Sleep Apnea: is there a Role for the Liver?
Autor: Fernandes, Joana Leandro
Orientador: Conde, Sílvia
Gonçalves, Paula
Palavras-chave: Obstructive sleep apnea
metabolic disorders
mitochondrial dysfunction
inflammation
oxidative stress
Data de Defesa: Mai-2023
Resumo: The link between obstructive sleep apnea (OSA) and metabolic disorders is unquestio-nable. Despite different mechanisms have been proposed to explain this relationship, namely the sympathetic nervous system overactivation, alterations in adipokine levels, oxidative stress in white adipose tissue, none is consensual and do not completely clarify this relationship. The liver is a major organ in the maintenance of metabolic homeostasis and whose dysfunction is involved in several diseases, including metabolic diseases. Hence, we hypothesize that liver dysfunction is key in the development of metabolic dysfunction commonly associated with obstructive sleep apnea (OSA). Moreover, we aimed to explore the underlying mechanisms of this association within the liver. Male Wistar Rats were divided into two groups: a control and an obese group fed with 60% lipid-enriched diet (HF diet) for 12 weeks. Half of the animals from each group were sub-mitted to a severe chronic intermittent hypoxia (CIH) paradigm (40s, 5%O2/80s air, 8h/day), that mimics OSA, in the last 14 days. Liver samples were then collected and used for the eval-uation of different parameters: lipid deposition, insulin signalling, glucose homeostasis, hy-poxia, oxidative stress, antioxidant defenses, mitochondrial biogenesis and inflammation, using western blot, histological and fluorescent immunohistochemistry, HPLC and enzymatic assays. Both CIH and HF diet led to insulin resistance and glucose intolerance, effects not aggra-vated in animals submitted to HF plus CIH. CIH aggravates hepatic lipid deposition in obese animals. Hypoxia-inducible factors levels were altered by these stimuli. CIH decreased the oxi-dative phosphorylation complexes in both groups and the levels of superoxide dismutase 1. HF diet reduced mitochondrial density and hepatic antioxidant capacity. CIH and HF diet pro-duced alterations in cysteine-related thiols and pro-inflammatory markers. The results obtained suggest that mitochondrial dysfunction and oxidative stress, leading to inflammation, may be significant factors contributing to the development of dysmetabolism associated with OSA.
A relação entre a apneia obstrutiva do sono (SAOS) e as doenças metabólicas é inequí-voca. Foram propostos diferentes mecanismos para explicar esta relação, nomeadamente so-breativação do sistema nervoso simpático, alterações nos níveis de adipocitocinas ou stress oxidativo no tecido adiposo, contudo nenhum é consensual ou esclarece completamente esta relação. O fígado é crucial na manutenção da homeostase metabólica e cuja disfunção está associada às doenças metabólicas. Assim, pressupomos que a disfunção hepática é fundamen-tal no desenvolvimento do dismetabolismo associado à SAOS, tendo também como objetivo explorar os mecanismos subjacentes a esta associação. Foram usados dois grupos de ratos divididos em grupo controlo e grupo submetido a uma dieta rica em lípidos (HF, 60% lípidos) durante 12 semanas. Metade dos animais de cada grupo foram submetidos a um paradigma de hipóxia crónica intermitente severo (HCI) (40s, 5%O2/80s ar, 8h/dia), que mimetiza a SAOS, nos últimos 14 dias. Foram recolhidas amostras de fígado para avaliação de diferentes parâmetros: esteatose hepática, sinalização da insulina, homeostase de glucose, hipóxia, stress oxidativo, defesas antioxidantes, biogénese mitocon-drial e inflamação, através de western blot, imunohistoquímica histológica e fluorescente, HPLC e ensaios enzimáticos. A HCI e a dieta HF provocaram insulino-resistência e intolerância à glucose, efeitos não agravados no modelo hipercalórica. A HCI agravou a esteatose hepática observada em animais obesos. Os níveis de fatores induzíveis por hipóxia foram alterados por estes estímulos. A HCI diminuiu os níveis dos complexos de fosforilação oxidativa e de superóxido dismutase 1 nos dois grupos. A dieta HF reduziu a densidade mitocondrial e a capacidade antioxidante hepá-tica. Ambos os estímulos produziram alterações nos níveis de tióis e aumentaram os níveis de marcadores pró-inflamatórios. Estes resultados sugerem que a disfunção mitocondrial e o stress oxidativo, que aumen-tam a inflamação, podem ser fatores significativos que contribuem para o desenvolvimento do dismetabolismo associado à SAOS.
URI: http://hdl.handle.net/10362/160291
Designação: MASTER IN MOLECULAR GENETICS AND BIOMEDICINE
Aparece nas colecções:FCT: DCV - Dissertações de Mestrado

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